Copywriting: Kan je dit zelf of beter uitbesteden?

Alles over sterke content voor de website
Content marketing

Copywriting speelt een cruciale rol in de wereld van marketing en communicatie. Het is de kunst van het schrijven van overtuigende teksten die de lezer aanzetten tot actie. Of je nu een startende ondernemer bent of een gevestigd bedrijf hebt, je zult waarschijnlijk op een bepaald moment in aanraking komen met copywriting. Maar de vraag blijft: kan je copywriting zelf doen of is het beter om het uit te besteden? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en bieden we inzichten en advies om je te helpen de beste keuze te maken.

1. Wat is copywriting?

Copywriting is de kunst van het schrijven van teksten die de lezer aanzetten tot actie. Het gaat niet alleen om het overbrengen van informatie, maar ook om het creëren van een emotionele connectie met de doelgroep. Effectieve copywriting kan leiden tot hogere conversies, meer verkopen en een sterkere merkpositionering.

2. De voordelen van zelf copywriting doen

– Volledige controle over de boodschap

Als je zelf copywriting doet, heb je volledige controle over de boodschap die je wilt overbrengen. Je kunt de toon, stijl en inhoud bepalen op basis van je eigen visie en doelstellingen. Dit kan vooral belangrijk zijn als je een specifieke merkidentiteit wilt creëren of als je een nichepubliek wilt aanspreken.

– Kostenbesparing

Een ander voordeel van zelf copywriting doen is kostenbesparing. Het inhuren van een professionele copywriter kan prijzig zijn, vooral als je regelmatig nieuwe content nodig hebt. Door zelf de pen ter hand te nemen, kun je geld besparen en je budget efficiënter gebruiken.

– Flexibiliteit en snelheid

Als je zelf copywriting doet, ben je niet afhankelijk van de planning en beschikbaarheid van een externe copywriter. Je kunt op elk moment aan je teksten werken en snel reageren op veranderingen in je marketingstrategie. Dit geeft je meer flexibiliteit en zorgt ervoor dat je sneller kunt inspelen op de behoeften van je doelgroep.

3. De voordelen van copywriting uitbesteden

– Professionele expertise

Een van de grootste voordelen van copywriting uitbesteden is dat je toegang krijgt tot professionele expertise. Een ervaren copywriter heeft de vaardigheden en kennis om overtuigende teksten te schrijven die aansluiten bij je doelgroep. Ze weten hoe ze de juiste woorden moeten kiezen, welke psychologische principes ze moeten toepassen en hoe ze de lezer kunnen overtuigen.

– Tijdsbesparing

Het uitbesteden van copywriting kan je kostbare tijd besparen. In plaats van zelf teksten te schrijven, kun je je richten op andere belangrijke taken binnen je bedrijf. Dit stelt je in staat om je te concentreren op je kernactiviteiten en de groei van je onderneming.

– Kwaliteit en consistentie

Professionele copywriters leveren doorgaans kwalitatief hoogwaardige en consistente content. Ze hebben een scherp oog voor detail en zorgen ervoor dat je teksten vrij zijn van grammaticale fouten en taalkundige missers. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en professionaliteit van je merk.

4. Kan je copywriting leren?

Ja, copywriting is een vaardigheid die je kunt leren. Hoewel sommige mensen natuurlijk meer aanleg hebben voor schrijven, is copywriting een ambacht dat kan worden ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Er zijn tal van online cursussen, boeken en bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om je copywritingvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

5. Copywriting: zelf doen of uitbesteden?

Nu je een idee hebt van de voordelen van zelf copywriting doen en het uitbesteden ervan, is het tijd om de knoop door te hakken. De beste keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, tijd, expertise en doelstellingen. Hier zijn enkele vragen om te overwegen:

 • Heb je voldoende tijd en schrijfvaardigheden om zelf effectieve teksten te schrijven?
 • Past het inhuren van een copywriter binnen je budget?
 • Wil je volledige controle hebben over je copywriting of ben je bereid om de expertise van een professional in te schakelen?
 • Is het uitbesteden van copywriting een strategische investering voor je bedrijf?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je een weloverwogen beslissing nemen die aansluit bij je specifieke behoeften en doelstellingen.

6. Factoren om te overwegen bij het maken van een keuze

Bij het maken van de keuze tussen zelf copywriting doen of uitbesteden, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Expertise: Heb je voldoende kennis en ervaring in copywriting? Zo niet, dan kan het uitbesteden van copywriting een verstandige keuze zijn om professionele resultaten te behalen.
 • Tijd: Heb je genoeg tijd om je te concentreren op copywriting? Als je al veel andere taken hebt, kan het uitbesteden van copywriting je kostbare tijd vrijmaken.
 • Budget: Is er ruimte in je budget om een professionele copywriter in te huren? Het inhuren van een copywriter kan een investering zijn, maar het kan ook leiden tot waardevolle resultaten voor je bedrijf.
 • Doelstellingen: Wat zijn je doelstellingen met betrekking tot copywriting? Als je specifieke doelen wilt bereiken, kan het inschakelen van een copywriter met expertise in jouw vakgebied de beste keuze zijn.

Het is belangrijk om deze factoren zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

7. Hoe kies je de juiste copywriter?

Het kiezen van de juiste copywriter is een belangrijke stap als je besluit om copywriting uit te besteden. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

 • Portfolio: Vraag om voorbeelden van het werk van de copywriter. Bekijk hun portfolio om te zien of hun schrijfstijl en kwaliteit aansluiten bij jouw behoeften.
 • Ervaring: Informeer naar de ervaring van de copywriter. Hoe lang zijn ze al actief in het vakgebied en welke soorten projecten hebben ze afgerond?
 • Expertise: Controleer of de copywriter ervaring heeft met het schrijven binnen jouw specifieke branche of vakgebied. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat ze de juiste kennis en taal gebruiken om je doelgroep aan te spreken.
 • Referenties: Vraag om referenties of testimonials van eerdere klanten. Dit geeft je inzicht in de tevredenheid van andere opdrachtgevers en de kwaliteit van het geleverde werk.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste copywriter selecteren die past bij jouw behoeften en doelstellingen.

8. De kosten van copywriting

De kosten van copywriting kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de copywriter, de omvang van het project en de gewenste kwaliteit. Sommige copywriters hanteren een uurtarief, terwijl anderen werken met projectprijzen.

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de kosten voordat je een copywriter inhuurt. Bespreek je budget en verwachtingen om ervoor te zorgen dat beide partijen op dezelfde lijn zitten.

Hoewel het inhuren van een professionele copywriter een investering kan zijn, kan het de moeite waard zijn gezien de potentiële voordelen op lange termijn.

9. Copywriting voor verschillende kanalen

Copywriting is van toepassing op verschillende marketingkanalen en platforms. Of het nu gaat om websitecontent, advertenties, e-mails, sociale media of blogs, de juiste copy kan een groot verschil maken in de effectiviteit van je communicatie.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke vereisten en best practices van elk kanaal. Copy voor sociale media moet bijvoorbeeld kort en krachtig zijn, terwijl websitecontent uitgebreider kan zijn om de lezer te informeren en overtuigen.

Houd bij het schrijven van copy rekening met het kanaal waarop het zal worden gepubliceerd om de beste resultaten te behalen.

10. Het belang van goede copywriting

Goede copywriting is essentieel voor effectieve communicatie en marketing. Het helpt je om je boodschap duidelijk over te brengen, de aandacht van je doelgroep te trekken en hen aan te zetten tot actie.

Slechte copywriting daarentegen kan leiden tot verwarring, desinteresse en het verlies van potentiële klanten. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit en effectiviteit van je copy.

Investeer in goede copywriting om de impact van je marketinginspanningen te vergroten en je bedrijf te laten groeien.

11. Copywriting en zoekmachineoptimalisatie

Copywriting en zoekmachineoptimalisatie (SEO) gaan hand in hand. Door relevante zoekwoorden op te nemen in je copy, kun je de zichtbaarheid van je content vergroten en beter scoren in zoekmachineresultaten.

Het is belangrijk om zoekwoorden op een natuurlijke en contextuele manier te gebruiken. Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden, ook wel bekend als keyword stuffing, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben voor je rangschikking en de leesbaarheid van je tekst.

Zorg ervoor dat je je richt op het schrijven van kwalitatief hoogwaardige content die waarde biedt aan je lezers en tegelijkertijd rekening houdt met SEO-best practices.

12. Het meten van copywriting succes

Het meten van het succes van je copywriting is essentieel om te bepalen of je strategie effectief is. Hier zijn enkele belangrijke meetpunten om te overwegen:

 • Conversieratio: Meet het aantal bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot een gewenste actie, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.
 • Click-through rate (CTR): Meet het percentage mensen dat doorklikt op je copy, bijvoorbeeld op een advertentie of een link in een e-mail.
 • Bouncepercentage: Meet het percentage bezoekers dat je website verlaat zonder verdere interactie. Een hoog bouncepercentage kan duiden op ineffectieve copy of een slechte gebruikerservaring.
 • Engagement: Meet de betrokkenheid van je doelgroep, zoals het aantal likes, shares, reacties of opmerkingen op je content op sociale media.

Door regelmatig de prestaties van je copy te meten en te analyseren, kun je inzichten verwerven en je strategie waar nodig aanpassen.

13. Veelgemaakte fouten bij copywriting

Bij copywriting kunnen verschillende fouten worden gemaakt die de effectiviteit van je tekst kunnen verminderen. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten om op te letten:

 • Onduidelijkheid: Vermijd vaag taalgebruik en zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en begrijpelijk is voor je doelgroep.
 • Te langdradig: Houd je copy beknopt en to the point. Te lange teksten kunnen de aandacht van de lezer verliezen.
 • Gebrek aan focus: Zorg ervoor dat je copy gericht is op een specifiek doel en een specifieke doelgroep. Vermijd te veel informatie of afleidingen die de boodschap vertroebelen.
 • Grammaticale fouten: Controleer je copy grondig op grammaticale fouten en taalkundige missers. Slechte grammatica kan afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van je tekst.

Door bewust te zijn van deze fouten en ze te vermijden, kun je de kwaliteit en effectiviteit van je copy verbeteren.

14. Praktische tips voor effectieve copywriting

Hier zijn enkele praktische tips die je kunt gebruiken om effectieve copy te schrijven:

 • Ken je doelgroep: Begrijp wie je doelgroep is en wat hen motiveert. Pas je copy aan om aan hun behoeften en wensen te voldoen.
 • Wees overtuigend: Gebruik krachtige woorden en overtuigingstechnieken om de lezer te overtuigen van de waarde van je aanbod.
 • Maak gebruik van storytelling: Vertel verhalen die de emoties van je doelgroep aanspreken en een verbinding creëren.
 • Houd het simpel: Vermijd jargon en complexe taal. Houd je copy eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen.
 • Voeg een call-to-action toe: Moedig de lezer aan om actie te ondernemen door een duidelijke call-to-action op te nemen in je copy.

Door deze tips toe te passen, kun je effectieve en overtuigende copy schrijven die de gewenste resultaten oplevert.

15. Hoe kan je je copywriting vaardigheden verbeteren?

Als je je copywriting vaardigheden wilt verbeteren, zijn er verschillende manieren om dit te doen:

 • Oefening: Schrijf regelmatig en blijf je copywritingvaardigheden aanscherpen.
 • Lees: Lees boeken en artikelen over copywriting om inzicht te krijgen in verschillende technieken en strategieën.
 • Volg cursussen: Er zijn tal van online cursussen en workshops beschikbaar die je kunnen helpen je copywritingvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
 • Leer van anderen: Bestudeer de copy van succesvolle bedrijven en copywriters. Analyseer wat wel werkt en wat niet werkt en pas deze inzichten toe op je eigen werk.

Door te blijven leren en groeien, kun je je copywritingvaardigheden steeds verder verbeteren.

16. Copywriting tools en hulpmiddelen

Er zijn verschillende tools en hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het schrijven van effectieve copy. Hier zijn enkele populaire tools om te overwegen:

 • Grammarly: Een hulpmiddel voor het controleren van grammaticale fouten en taalkundige missers.
 • Hemingway Editor: Een tool die je helpt bij het schrijven van duidelijke en beknopte teksten.
 • CoSchedule Headline Analyzer: Een tool om de effectiviteit van je koppen te analyseren en suggesties te geven voor verbetering.
 • BuzzSumo: Een tool om populaire onderwerpen en trending content te ontdekken die je kunt gebruiken als inspiratie voor je copy.
 • Google Trends: Een hulpmiddel om te zien welke zoekwoorden populair zijn en welke onderwerpen trending zijn.

Door gebruik te maken van deze tools en hulpmiddelen kun je je copywriting proces efficiënter maken en de kwaliteit van je copy verbeteren.