E-mail campagnes opstellen

E-mailcampagnes, de beste leadgenerator voor uw bedrijf
Email-marketing

Welkom bij dit artikel over het automatiseren van e-mailcampagnes die geld opbrengen voor kleine bedrijven. In de digitale wereld van vandaag is e-mailmarketing een krachtig instrument om uw bedrijf te laten groeien en uw winst te vergroten.

Het automatiseren van uw e-mailcampagnes kan u helpen tijd en moeite te besparen, terwijl u toch persoonlijke en effectieve berichten naar uw klanten stuurt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het automatiseren van e-mailcampagnes en hoe dit kleine bedrijven kan helpen om geld te verdienen. U zult ontdekken hoe u uw e-mail marketing strategie kunt optimaliseren, welke tools u kunt gebruiken en enkele waardevolle tips om uw succes te vergroten.

Wat zijn geautomatiseerde e-mail campagnes?

Geautomatiseerde e-mailcampagnes zijn vooraf geplande reeksen van e-mails die automatisch worden verzonden op basis van specifieke triggers of acties van de ontvangers. Dit betekent dat u de berichten van tevoren kunt opstellen en dat ze op het juiste moment naar uw doelgroep worden gestuurd. Geautomatiseerde e-mailcampagnes kunnen onder andere welkomstberichten, verlaten winkelwagen e-mails, verjaardagsaanbiedingen en follow-up berichten omvatten.

Het doel van deze campagnes is om uw klanten betrokken te houden, herhaalaankopen te stimuleren en uw omzet te verhogen.

Voordelen van het automatiseren van e-mail campagnes

Het automatiseren van e-mailcampagnes biedt diverse voordelen voor kleine bedrijven. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Tijdsbesparing: Met geautomatiseerde e-mailcampagnes hoeft u niet handmatig elke e-mail te verzenden. U kunt uw berichten van tevoren opstellen en de software doet de rest.
 • Personalisatie: Door het gebruik van geautomatiseerde e-mailcampagnes kunt u uw berichten personaliseren op basis van specifieke klantgegevens, zoals aankoopgeschiedenis of interesses. Dit creëert een gepersonaliseerde ervaring voor uw klanten en verhoogt de betrokkenheid.
 • Efficiëntie: Automatisering helpt u bij het stroomlijnen van uw marketingprocessen. U kunt uw e-mailsegmentatie verbeteren, gerichte aanbiedingen verzenden en uw workflow optimaliseren.
 • Verhoogde omzet: Met effectieve geautomatiseerde e-mailcampagnes kunt u uw omzet verhogen door herhaalaankopen, cross-selling en up-selling te stimuleren.
 • Klantenbinding: Regelmatige en relevante e-mails houden uw klanten betrokken bij uw bedrijf en zorgen voor merkloyaliteit.

Stappen om e-mailcampagnes te automatiseren

Het automatiseren van e-mailcampagnes vereist een gestructureerde aanpak. Hier zijn de stappen die u kunt volgen om aan de slag te gaan:

Stap 1: Bepaal uw doelstellingen

Voordat u begint met het automatiseren van uw e-mailcampagnes, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen vast te stellen. Wilt u bijvoorbeeld nieuwe leads genereren, herhaalaankopen stimuleren of klanttevredenheid vergroten? Het definiëren van uw doelstellingen zal u helpen bij het ontwerpen van effectieve campagnes.

Stap 2: Verzamel relevante gegevens

Om gepersonaliseerde e-mails te kunnen verzenden, moet u relevante klantgegevens verzamelen. Denk hierbij aan gegevens zoals namen, e-mailadressen, aankoopgeschiedenis en voorkeuren. U kunt deze gegevens verzamelen via uw website, verkooppunten of online enquêtes.

Stap 3: Segmentatie van uw lijst

Segmentatie is essentieel om uw e-mailcampagnes relevant en doeltreffend te maken. Door uw e-maillijst op te delen in verschillende segmenten op basis van demografische gegevens, gedrag of interesses, kunt u gerichte berichten versturen die beter aansluiten bij de behoeften van uw doelgroep.

Stap 4: Maak aantrekkelijke e-mailinhoud

Het ontwerpen van aantrekkelijke e-mailinhoud is cruciaal om de aandacht van uw ontvangers te trekken. Zorg voor een pakkende onderwerpregel, een duidelijke en overtuigende boodschap en een aantrekkelijk ontwerp dat de merkidentiteit weerspiegelt.

Stap 5: Automatiseer uw e-mailcampagnes

Maak gebruik van een e-mail marketingplatform dat automatiseringsfuncties biedt. Stel de triggers en voorwaarden in voor uw geautomatiseerde campagnes, zodat de juiste e-mails worden verzonden op basis van het gedrag van uw ontvangers.

Drip Email workflow

Zelf hebben we goede ervaringen opgedaan met het platform Drip, waarop je verschillende e-mailcampagnes kan automatiseren bij de registratie van een bezoeker, aankopen op de webshop tot speciale nieuwsbrieven waarop je tal van processen en campagnes vooraf kan bepalen.

Bij deze vorm van e-mail campagnes worden deze vooraf geconfigureerd en kan je daarna bij wijze van vergeten. Uiteraard die je eerst deze campagnes uitvoerend te testen en te optimaliseren.

Stap 6: Test en optimaliseer uw campagnes

Blijf uw geautomatiseerde e-mailcampagnes monitoren en analyseren. Test verschillende elementen, zoals onderwerpregels, call-to-actions en verzendtijden, om te zien wat het beste werkt voor uw doelgroep. Optimaliseer uw campagnes op basis van de verkregen inzichten om de prestaties te verbeteren.

Stap 7: Personaliseer jouw e-mails

Indien jouw e-mail lijst is gedefinieerd kan je de automatische e-mails ook personaliseren aan de hand van codes voor het gebruik van de voornaam. Denk daarom zeker aan de schrijfwijze van de inhoud die je wil gaan hanteren.

Stap 8: Het belang van Segmentatie

Segmentatie is van groot belang in e-mailcampagnes omdat het helpt om berichten relevanter en doelgerichter te maken voor uw doelgroep. Het belang van segmentatie kan niet genoeg benadrukt worden, omdat het een directe impact heeft op de effectiviteit en het succes van uw e-mailmarketinginspanningen.

Segmentatie stelt u in staat om uw e-maillijst op te splitsen in verschillende groepen op basis van specifieke criteria zoals demografische gegevens, gedrag, interesses of aankoopgeschiedenis. Hierdoor kunt u gerichte en gepersonaliseerde e-mails verzenden die beter aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van uw ontvangers. Enkele belangrijke redenen waarom segmentatie zo belangrijk is:

 1. Relevantie: Door uw e-mails af te stemmen op specifieke segmenten, kunt u inhoud bieden die relevant is voor de interesses en behoeften van uw ontvangers. Dit vergroot de kans dat ze de e-mail openen, lezen en erop reageren.
 2. Personalisatie: Segmentatie stelt u in staat om uw e-mails te personaliseren op basis van de kenmerken van uw ontvangers. Door bijvoorbeeld hun naam, aankoopgeschiedenis of locatie te gebruiken, kunt u een persoonlijke touch aan uw e-mails toevoegen, wat de betrokkenheid en het vertrouwen van uw ontvangers vergroot.
 3. Hogere conversie: Gerichte e-mails die aansluiten bij de interesses en behoeften van uw ontvangers hebben een hogere kans op conversie. Door relevante aanbiedingen, aanbevelingen of inhoud te presenteren, kunt u de betrokkenheid vergroten en de kans op actie stimuleren, zoals aankopen doen of contact opnemen.
 4. Klanttevredenheid: Segmentatie stelt u in staat om een betere klantervaring te bieden door relevante en waardevolle inhoud te leveren. Wanneer uw ontvangers merken dat u hun behoeften begrijpt en hen voorziet van nuttige informatie, zullen ze een positieve perceptie hebben van uw bedrijf en meer geneigd zijn om betrokken te blijven.
 5. Verminderde kans op afmeldingen: Door gerichte en relevante e-mails te verzenden, verkleint u de kans dat ontvangers zich uitschrijven of uw e-mails als spam markeren. Als uw berichten waardevol zijn en aansluiten bij de interesses van uw ontvangers, zullen ze eerder betrokken blijven en uw e-mails waarderen.

Stap 9: Gebruik krachtige call-to-actions

Krachtige call-to-actions zijn essentieel in een e-mailcampagne, omdat ze uw ontvangers aansporen tot de gewenste actie. Een effectieve call-to-action kan het verschil maken tussen een ontvanger die de gewenste actie onderneemt en een ontvanger die de e-mail negeert. Hier zijn enkele kenmerken van krachtige call-to-actions in een e-mailcampagne:

 1. Duidelijk en beknopt: Een krachtige call-to-action moet duidelijk en beknopt zijn, zodat ontvangers direct begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Gebruik actieve woorden en vermijd vage of verwarrende taal.

Voorbeeld: “Koop nu”, “Meld u aan”, “Ontvang uw gratis proefversie”.

 1. Urgentie creëren: Het toevoegen van een gevoel van urgentie kan de respons van ontvangers verhogen. Gebruik woorden en zinnen die aangeven dat er een beperkte tijd of beschikbaarheid is.

Voorbeeld: “Aanbieding verloopt binnen 24 uur”, “Beperkte voorraad beschikbaar”.

 1. Voordelen benadrukken: Communiceer duidelijk de voordelen of waarde die ontvangers kunnen verwachten door op de call-to-action te klikken. Laat hen zien hoe ze kunnen profiteren van de actie die u voorstelt.

Voorbeeld: “Verdubbel uw omzet”, “Ontvang exclusieve kortingen”, “Ontdek geheime tips”.

 1. Visueel aantrekkelijk: Een krachtige call-to-action moet visueel opvallen in uw e-mail. Gebruik opvallende kleuren, contrasten en knopstijlen om de aandacht van ontvangers te trekken.
 2. Plaatsing en herhaling: Zorg ervoor dat uw call-to-action prominent aanwezig is in uw e-mail. Plaats het op strategische locaties, zoals aan het einde van de e-mail of opvallend in het midden. Herhaal de call-to-action indien nodig, zodat ontvangers deze niet over het hoofd zien.
 3. Responsieve ontwerp: Zorg ervoor dat uw call-to-action goed zichtbaar en klikbaar is, ongeacht het apparaat of de schermgrootte van de ontvanger. Test uw e-mails op verschillende apparaten om ervoor te zorgen dat de call-to-action goed wordt weergegeven.

Voorbeeld: “Bekijk onze aanbieding op uw telefoon” met een afbeelding van een smartphone.

Onthoud dat elke e-mailcampagne uniek is en dat de beste call-to-actions afhankelijk zijn van uw specifieke doelstellingen en doelgroep. Experimenteer, test en analyseer de resultaten om te bepalen welke call-to-actions het meest effectief zijn voor uw e-mailcampagnes.

Stap 10: Optimaliseer uw onderwerp regels

Het optimaliseren van onderwerpregels in een e-mailcampagne is van cruciaal belang, omdat de onderwerpregel de eerste indruk maakt en bepaalt of ontvangers uw e-mail openen of negeren. Hier zijn enkele tips om onderwerpregels te optimaliseren in een e-mailcampagne:

 1. Wees beknopt en specifiek: Houd uw onderwerpregels kort en specifiek, bij voorkeur tussen de 30-50 tekens. Dit zorgt ervoor dat de onderwerpregel volledig zichtbaar is in de inbox van de ontvangers.

Voorbeeld: “Ontdek onze zomeruitverkoop: 50% korting op alle producten”.

 1. Wek nieuwsgierigheid op: Gebruik onderwerpregels die de nieuwsgierigheid van ontvangers prikkelen en hen willen laten weten wat er in de e-mail staat. Gebruik bijvoorbeeld teasers of een hint van wat ze kunnen verwachten.

Voorbeeld: “Een geheime aanbieding wacht op u…” of “Uw exclusieve cadeau wacht binnenin…”.

 1. Personalisatie: Personaliseer uw onderwerpregels met de naam van de ontvanger of andere relevante gegevens om een persoonlijke benadering te creëren. Dit kan de betrokkenheid en openratio verhogen.

Voorbeeld: “Jan, profiteer van onze speciale aanbieding alleen voor u!”.

 1. Gebruik actiewoorden: Gebruik sterke actiewoorden die ontvangers aansporen om actie te ondernemen, zoals “ontdek”, “koop nu”, “claim uw korting”, etc.

Voorbeeld: “Ontdek onze nieuwe collectie nu beschikbaar!”.

 1. Creëer urgentie: Voeg een gevoel van urgentie toe aan uw onderwerpregels om ontvangers aan te moedigen de e-mail onmiddellijk te openen. Gebruik woorden en zinnen zoals “Laatste kans”, “Alleen vandaag”, “Beperkte voorraad”, etc.

Voorbeeld: “Laatste dag om te profiteren van onze zomeruitverkoop!”.

 1. Test en analyseer: Experimenteer met verschillende onderwerpregels en analyseer de resultaten om te zien welke onderwerpregels het beste presteren. A/B-testen kan u helpen de meest effectieve onderwerpregels te identificeren.

Onthoud dat de onderwerpregel de eerste indruk maakt, dus het is belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het optimaliseren ervan. Test en experimenteer om te ontdekken wat het beste werkt voor uw specifieke doelgroep en doelstellingen.

Stap 11: Meet en analyseer uw e-mail campagnes

Het meten en analyseren van e-mailcampagnes is essentieel om inzicht te krijgen in de prestaties van uw campagnes en om deze te optimaliseren voor betere resultaten. Hier zijn enkele stappen om e-mailcampagnes te meten en analyseren:

 1. E-mail analytics: Gebruik de ingebouwde analytics-tools van uw e-mailmarketingplatform om gegevens over uw e-mailcampagnes te verzamelen. Dit omvat statistieken zoals openratio, klikratio, bouncepercentage en afmeldingen. Analyseer deze gegevens om te begrijpen hoe goed uw e-mails presteren.
 2. Doelstellingen en KPI’s: Stel duidelijke doelstellingen en key performance indicators (KPI’s) voor uw e-mailcampagnes. Dit kunnen doelen zijn zoals het verhogen van de openratio, het verhogen van de klikratio of het verbeteren van de conversieratio. Houd deze doelen in gedachten bij het analyseren van uw campagnes.
 3. A/B-testen: Voer A/B-tests uit om verschillende elementen van uw e-mailcampagnes te testen, zoals onderwerpregels, call-to-actions, lay-out, kleuren en inhoud. Analyseer de resultaten om te bepalen welke variant beter presteert en leer van de inzichten om uw toekomstige campagnes te verbeteren.
 4. E-mailsegmentatie: Analyseer de prestaties van uw e-mails op basis van segmentatiecriteria. Vergelijk de resultaten tussen verschillende segmenten om te begrijpen welke groepen ontvangers het beste reageren op uw campagnes. Pas uw segmentatiestrategie aan op basis van deze inzichten.
 5. Click-through tracking: Volg het klikgedrag van ontvangers in uw e-mails. Identificeer welke links het meest worden geklikt en welke call-to-actions de hoogste klik ratio hebben. Dit kan u helpen om te bepalen welke inhoud het meest aantrekkelijk is voor uw ontvangers.
 6. Conversie tracking: Koppel uw e-mailcampagnes aan uw website of e-commerce platform en volg de conversies die plaatsvinden als gevolg van uw e-mails. Analyseer welke e-mails de meeste conversies genereren en welke acties het meest waardevol zijn voor uw bedrijf.
 7. E-mail deliverability: Analyseer de deliverability van uw e-mails om te controleren of uw e-mails met succes worden afgeleverd bij de inbox van ontvangers en niet in de spam map belanden. Monitor het bounce percentage en neem maatregelen om uw deliverability te verbeteren indien nodig.
 8. Rapportage en dashboards: Maak gebruik van rapportage- en dashboard tools om de gegevens van uw e-mailcampagnes visueel weer te geven. Dit maakt het gemakkelijker om trends en patronen te identificeren en snel inzicht te krijgen in de prestaties van uw campagnes.

Door het meten en analyseren van uw e-mailcampagnes kunt u waardevolle inzichten verkrijgen die u helpen bij het nemen van data gestuurde beslissingen en het optimaliseren van uw e-mail marketingstrategie. Blijf de prestaties van uw campagnes regelmatig evalueren en pas uw aanpak aan om betere resultaten te behalen.

Stap 12: Hoe e-mailcampagnes verbeteren?

Om uw e-mailcampagnes te verbeteren en betere resultaten te behalen, kunt u de volgende strategieën toepassen:

 1. Verfijn uw doelgroepsegmentatie: Analyseer uw doelgroep en verfijn uw segmentatiecriteria. Hoe specifieker u uw doelgroep kunt segmenteren, hoe relevanter en persoonlijker uw e-mails kunnen zijn. Pas uw campagnes aan op basis van demografische gegevens, gedrag, interesses en voorkeuren van uw ontvangers.
 2. Optimaliseer uw onderwerpregels: Besteed aandacht aan het optimaliseren van uw onderwerpregels om de openratio van uw e-mails te verbeteren. Experimenteer met verschillende benaderingen, zoals het toevoegen van personalisatie, nieuwsgierigheid opwekken en het creëren van urgentie. Test en analyseer de resultaten om te zien welke onderwerpregels het beste werken voor uw doelgroep.
 3. Personaliseer uw e-mails: Maak gebruik van de beschikbare klantgegevens om uw e-mails te personaliseren. Gebruik de naam van de ontvanger, specifieke aankoopgeschiedenis of andere relevante informatie om een persoonlijke touch toe te voegen aan uw berichten. Personalisatie verhoogt de betrokkenheid en maakt uw e-mails meer relevant voor uw ontvangers.
 4. Optimaliseer de inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud van uw e-mails waardevol, relevant en boeiend is voor uw ontvangers. Schrijf pakkende koppen, gebruik duidelijke en beknopte taal en voeg visuele elementen toe om de aandacht vast te houden. Bied waardevolle inhoud, zoals exclusieve aanbiedingen, nuttige tips of relevante nieuwsupdates.
 5. Verbeter de call-to-actions: Maak uw call-to-actions krachtiger door duidelijke en aantrekkelijke knoppen of links te gebruiken. Gebruik actiewoorden die ontvangers aansporen om te klikken, zoals “Koop nu”, “Lees meer” of “Claim uw korting”. Zorg ervoor dat uw call-to-actions goed zichtbaar en gemakkelijk klikbaar zijn.
 6. Test en optimaliseer: Voer regelmatig A/B-tests uit om verschillende elementen van uw e-mailcampagnes te testen en te optimaliseren. Test onderwerpregels, inhoud, lay-out, afbeeldingen, kleuren en call-to-actions om te ontdekken welke varianten de beste resultaten opleveren. Analyseer de resultaten en pas uw strategie dienovereenkomstig aan.
 7. Automatiseer waar mogelijk: Maak gebruik van marketing automatisering tools om uw e-mailcampagnes te stroomlijnen en te personaliseren. Automatiseer welkomstberichten, verjaardagsaanbiedingen, verlaten winkelwagen e-mails en andere relevante triggers om uw betrokkenheid en conversies te verhogen.
 8. Monitor en analyseer de prestaties: Blijf de prestaties van uw e-mailcampagnes monitoren en analyseren. Houd belangrijke statistieken bij, zoals open ratio, klik ratio, conversie ratio en afmelding percentage. Identificeer trends, patronen en gebieden die verbetering behoeven. Gebruik deze inzichten om uw campagnes voortdurend te verbeteren en te optimaliseren.

Door deze strategieën toe te passen en continu te experimenteren en te optimaliseren, kunt u uw e-mailcampagnes verbeteren en betere resultaten behalen. Blijf de behoeften en voorkeuren van uw ontvangers begrijpen en stem uw e-mail marketingstrategie af op hun verwac