December 29, 2021

Webhosting, shared of managed

Wat zijn de nadelen van Shared webhosting voor jouw onderneming en hoe kunnen deze de groei van jouw online succes ondermijnen.

Web hosting maakt een belangrijk onderdeel uit voor uw website. Het is belangrijk van bij de start dat de keuze van hostingprovider wel wordt overwogen.

Vaak kiezen mensen een goedkope webhosting wat vaak door grotere hostingbedrijven voor minder dan 10 euro per maand wordt aangeboden. Vaak gaat het over Shared Webhosting

Is Shared Webhosting de juiste formule voor mijn onderneming?

Shared Webhosting is een vorm van webhosting waarbij verschillende websites op één webserver draaien. Afhankelijk van de grootte van de webserver kunnen dit vaak enkele tientallen websites zijn.

Wanneer jouw doelstelling ligt bij het behalen van zoveel mogelijk bezoekers of een populaire e-store te maken, is dit zeker niet een optie die we aanbevelen.

Wat zijn de beperkingen van Shared Webhosting?

Zoals we eerder al vermelde deelt een website op een shared webhosting platform dezelfde resources met al de andere websites die op deze webserver zijn gehost.

Dit kan vaak nadelen bevatten, wanneer jouw website deel uit maakt van een folder waarin enkele grote websites worden gehost. Hoe meer bezoekers op de andere websites, hoe minder CPU vermogen er over blijft voor uw website.

Security is vaak ook beperkt op een shared webhosting pakket. Vaak legt het webhostingsbedrijf de verantwoordelijkheid bij de website beheerder wanneer de website getroffen wordt door bijvoorbeeld een malware die binnen is geslopen via een plugin.

Extra veiligheid dient dan aangeschaft te worden en heeft vaak een heel ander prijskaartje.

Welke voordelen heeft shared webhosting?

Eerst en vooral prijs, zonder enige discussie.

Partijen die shared webhosting aanbieden trachten met hun goedkope prijzen zoveel mogelijk websites bij hun te hosten. Cyber Monday is net achter de rug, maar hebben voor de Belgische markt de volgende partijen vergeleken :

  • Combell
  • One.com
  • Easyhost

Shared webhosting bij Combell

combell-hosting-wordpress

Shared webhosting bij One.com

one-webhosting

Shared Webhosting bij Easyhost

easyhost-wordpress-hosting

Elk van deze partijen bieden tal van voordelen en heb je als "niet-techy" al snel de intentie hierop in te tekenen. Voor vele mensen is hier helemaal niets mis mee en dit klopt grotendeels ook.

Doch zijn er wel enkele scenario's waarin de voordelen, al snel wijzigen in nadelen.

Nadelen van shared webhosting

Zoals de naam het zegt, deelt u de webserver met andere websites die u niet kent.

Stel dat er een tiental websites onder dezelfde webfolder worden gehost en 7 ervan zijn E-commerce websites die behoorlijk veel dataverkeer en connecties creëeren zal uw website hier zeker nadelen van ondervinden.

Response tijd van de webserver 

Elke keer een website bezoeker informatie opvraagt van de website wordt er een connectie gemaakt naar de webserver. De tijd dat webserver reageert op deze aanvraag wordt in technische termen de Time To First Byte (TTFB) genoemd.

Bij verschillende testen bij shared webhosting partijen ligt deze TTFB gemiddeld tussen de 650 en 900 milliseconde. Dit lijkt supersnel, maar Google bekijkt deze TTFB als een criteria voor de gebruikerservaring van de website bezoeker.

Volgens de laatste richtlijnen van Google, zou de TTFB onder de 200 milliseconde moeten begeven. We zien dus dat Shared Webhosting hier helemaal niet aan voldoet.

 

TTFB Combell :

gtmetrix-report-combell-hosting

TTFB One.com

gtmetrix-report-onecom

TTFB Revisat : 

Shared Webhosting niet geschikt voor E-commerce

Eén van de bekenste E-commerce plugin voor Wordpress is de Woocommerce plugin. Dit zwitsers mes is gepakt en geladen met tal van features om een moderne e-store te draaien.

Al deze mogelijkheden en functies verzwaart natuurlijk ook de database en vraagt meer CPU kracht van de webserver.

Voor een E-commerce website bevelen we vaak een dedicated server van minimaal 4 CPU’s. Dit omwille van vaak verschillende subsites, voor de verschillende landstalen en het gebuik van meer plugins.

De Revisat.be website draait op een server met 4 CPU’s omwille van Woocommerce, maar tevens ook membership plugin alsook andere plugins. 

De resultaten (afbeeldingen op GT Metrix) zijn telkens van websites die eveneens een e-commerce website hebben draaien.

Tragere laadsnelheid van webpagina’s.

Zoals in de voorbeelden hierboven aangetoond laadde de hoofdpagina volledig op in de webbrowser in gemiddeld 4,5 seconden op een shared webhosting platform. Google biedt hier ook enkele richtlijnen op basis van grootschalige onderzoeken naar het surfgedrag van mensen

the-effect-of-page-load-time-increase-on-bounce-rate

In de afbeelding hierboven wordt er gesproken over bounce rate. Wat is een bounce rate?

Een bounce rate is het percentage bezoekers dat op je site land en vertrekt zonder een tweede pagina te bekijken. 

Je wil uiteraard dat mensen zo veel mogelijk webpagina’s bekijken en op reageren. Een trage laadtijd van de webpagina zal je dan ook niet motiveren om bijkomende pagina’s te bekijken, vandaar een hogere bounce rate.

Wanneer je een ecommerce website wil starten, hebben tragere laadtijden ook een grote invloed op het shopping gedrag van de website bezoeker.

Verwachtingen-bezoekers-website

In de afbeelding hiernaast valt het op dat bijna de helft van alle bezoekers verwacht dat uw website binnen de twee seconden laadt.

Wanneer uw website er langer over doet dan 3 seconden, zullen bezoekers ook sneller de website verlaten.

Eveneens zullen shoppers sneller terugkomen naar uw website wanneer ze weten dat deze aangenaam is in gebruik en snel alle informatie toont. Ook aanbevelingen van jouw website zullen sneller gebeuren bij snelle laadtijden

Conclusies shared webhosting

Shared webhosting is interessant wanneer prijs voor jou belangrijk is. Doch zijn deze scherpe prijzen ook maar voor 1 jaar geldig.

Vaak moet je bij deze hostingproviders twee maanden vooraf opzeggen om automatische facturering te vermijden.

Het delen van de CPU kracht van de gebruikte webserver met tal van andere websites heeft een nefaste impact op de laadsnelheid van uw website. Tragere reponse tijden (TTFB) leiden tot laadsnelheden van 5 seconden en meer en als gevolg meer bezoekers de website verlaten.

Bij het starten van een ecommerce site kies je beter voor een dedicated server met minimaal 4 CPU’s die de snelheid en capaciteit van meer bezoekers aankan.

Heb je nog vragen over webhosting?

Bij Revisat beantwoorden we graag jouw vragen!

Offerte aanvragen

Wil je een website laten maken of heb je vragen over internet marketing kan je ons bereiken door op de knop hieronder te klikken. 
Verstuur mij een offerte

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.